Araç Cam Filmleri
Cam filmleri, aracın iç ısısının düşük kalmasına katkı sağlar, telsiz sinyallerini mümkün olabildiğince yansıtarak etkisini azaltır ve olası kazalarda kırılan ve parçalanan camın bütünlüğünü korumasını sağlayarak camların ( oluşan basınçla) patlayıp dağılarak yolculara zarar vermesini engeller.
Polyester ailesinin termoplastik polimer reçinesinden üretilen cam filmleri arabaların daha çekici görünmesini sağlamak amacıyla uygulanıyor; fakat başka işlevlere de sahip:
- Cam filmleri güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınları filtreleyerek izolasyon görevi görüyor. Bu da araç koltuklarının veya gövde bölümünün solmasını önlüyor.
- Güneş ışığını engelleyerek yaz aylarında klimanın daha kolay soğutmasını sağlıyor.
- Camın çizilmesini ve darbe aldığında kolaylıkla parçalanmasını önlüyor.
- Sürücü ve yolcuları gölgeleyerek gizlilik ve mahremiyet sağlıyor. Bu aynı zamanda arabada bırakılan eşyaların görünür olmasını engelleyerek çalınma riskini de düşürüyor.
Cam filmi yaptırmak yasak mı?
Cam filmi ile ilgili birçok bilgi kirliliği mevcut. Son yılların en tartışmalı konularından biri haline gelen cam filminin yasak olup olmadığı meselesine de bir açıklık getirmek gerekiyor. Herkesçe merak edilen bu sorunun cevabı hayır. Ancak cam filmi kullanabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre takılan cam filmlerinin sürücünün görüşünü engellemeyecek şekilde olması gerekiyor.
Kurala göre kullanılan cam filminin ışığı en az %70 oranında geçirmesi gerekiyor. Bu sebeple sadece 1 ve 2 numara cam filmi kullanılmasına izin veriliyor. 1 numara cam filmi %85, 2 numara cam filmi ise %70 oranında ışık geçirgenliği sağlıyor. Ayrıca cam filminin ön cama uygulanması yasak. Ön camında film bulunan arabaların muayeneden geçemeyeceğini belirtmek gerekiyor. Olası bir trafik cezasıyla karşılaşmamak ve aracınızın muayeneden kolaylıkla geçmesini sağlamak için cam filmi seçimine dikkat etmenizde fayda var.